Ervaringen

Corrie van Rossum, Landgoed Bleijendijk.
28 oktober 2019
Ja, een droom kwam uit vanmiddag ! Verbinding maken met een paard vond ik tot nu toe echt een beetje spannend. Ik had al wel systemisch werk met paarden meegemaakt in België, waar ik kon zien hoe zuiver de paarden wilden meewerken en spiegelen naar de vraagstellers. En ik wilde het ook heel graag aanbieden aan mijn cursisten van de opleiding Opstellingen in de Praktijk. Maar dan moest ik toch echt eerst eens zelf aan de bak! Of in de bak, nee, in de paddock. En kijk, hier loop ik dan, samen met Merlijn. Of eigenlijk leid ik hem!! Hoe gaaf!
Dankjewel Claire Korpel voor je fantastische begeleiding. Ik begrijp nu nog beter wat authentiek leiderschap inhoudt. Maar vooral ben ik heel gelukkig dat ik zo’n mooie diepe verbinding kon ervaren met Merlijn en de hele natuur waar hij mee verbonden is.
13 mei 2019, sessie met Nicole;
Lieve Claire,
De paardensessie bij jou heeft me erg veel gebracht.
De manier waarop Claire met haar paarden omgaat en datgene dat de paarden mij lieten zien was indrukwekkend. Het is inspiratiebron geworden om telkens naar terug te keren. Ik zal je vertellen hoe dat zit.
Claire, je wist me heel makkelijk op mijn gemak te stellen en je liet mijn onrust voor wat het was. Je deed je ding. Lopen naar het prachtige landgoed waar ik me meteen erg thuis voelde.
Zittend in de tipi voelde je heel goed aan wat ik nodig had. Je stelde een paar bewustzijnsvragen en ik had de rust weer te pakken, die nogal verstoord was door wat ik mee maakte kort daarvoor.
Op deze geweldig mooie plek in de natuur was het alleen al genieten om daar te zijn. De informatie over  hoe jouw zienswijze ten opzichte van de paarden is, vond ik erg waardevol en interessant.
Daarna over tot het gedeelte contact maken met Merlijn en Sjaantje. Dit was verbluffend. Door alleen al te gaan zitten en te zien wat er gebeurt gebeurde er al zoveel!  Een eye – opener, tot ontroering toe.
Ik had de intentie om niets te hoeven, niets te moeten met de paarden en zij niet met mij. Alleen uit eigen vrije beweging kijken of er iets wil ontstaan. Ineens kwam de angstige gedachte op dat ze wel eens weg konden lopen van mij, mijn hart begon sneller te slaan, het voelde wat zweterig. Ik als totaal niet interessant mens, die denkt en hoopt dat ze dat wel is. Oepsss…. Dat was confronterend.
Deze gedachte deelde ik direct en Claire reageerde met: ‘’ Wat al zouden ze bij je vandaan gaan? Voel je de wind op je armen, door je haar? Hoor je die vogels fluiten en zie je bomen? Dus de natuur om je heen?!” Wauw… ja dat was echt voelbaar! En ook de rust die dit gaf. Zo eenvoudig is het dus?
Een gouden moment, die de twijfel bij mij vandaan haalde: als ik durf te laten gaan gebeurt HET. Dan krijg ik contact met alles om me heen. Claire was diep ontroerd in dit moment, waardoor het nog beter tot mij doordrong. Ik was er stil van. Wat een voelbaar diep inzicht. Ik hoef dus niet iets te doen, maar het gebeurt door mij heen en laat zich zien doordat ik HET de kans geef dat het er mag zijn, zonder voorwaarden. Zonder dat ik iets in moet leiden, goed moet doen, etc.
Nadat ik Claire vertelde over  een blinde cliënt die na een ritje naast mij op de duo fiets zat, waarbij ze huilde van ontroering omdat ze na 20 jaar weer de wind over zich heen voelde strijken en zo ontroerd en blij was kwamen we verder in deze energie. Ook vertelde ik van mijn ontdekking op de harp om vanuit mijn gevoel en intuïtie  te spelen en anderen er zelf op laten spelen is puur vreugde en ontroering.
En zonder het te merken zet Merlijn een paar stappen naar ons toe. Claire verteld mij over haar intuïtie en contact met de natuur. Een heel mooi gesprek. Even later staat Merlijn voor onze neus te grazen. Heerlijk, wat een moment! Dit moment staat in mijn geheugen gegrift. Het mooie is dat ik er elk moment weer naar terug kan, als een ankertje.
Het leiden naar de weiden
Ook dit was een enorme eye-opener!
Doordat Claire mij kort een aanwijzing gaf, kon ik dit uitvoeren. Merlijn liep namelijk met me mee, maar na 10 stappen stond hij weer te grazen. Tja wat nu? ‘’Uitnodigend zijn en met volle aandacht denken aan wat je wilt gaan doen, waar je naartoe wilt is belangrijk.’’ Dat deed ik en ik nam in gedachte dat Merlijn en ik naar de weide bij de boerderij een eindje verderop zouden lopen, waar fris groen gras is. De groene weide 100 meter verderop in gedachte dat werkte echt goed. Totdat na een poosje hij weer stil stond. ‘’ Heb je de verbinding verbroken? Vraagt Claire. Denk je nog wel aan waar je naar toe wilt?”     Oh wat een goeie, nee ik was had hem al los gelaten. Weer opnieuw verbinden en ja. Mooi zeg, daar liepen we samen met Claire en Sjanneke naast ons naar de weide. Zelfs dat stukje waarvan Claire zei dat het lastiger kon zijn omdat het een nieuw stukje wei is, dat Merlijn nog niet kent. Niets van dat al, hij liep lekker mee en voor we het wisten waren we er.
Wat was ook dit een waardevol moment. Je intentie uitzetten waar je naar toe wilt en dit in gedachte houden. Hier uitnodigend mee omgaan naar jezelf en anderen en gewoon gaan doen. De verbinding leg je zelf doordat je je intentie uitzet. Die raak ik nogal eens kwijt in het dagelijks leven, met al zijn beslommeringen.
Ik kom veel lichter thuis dan toen ik ging. Nu ervaar ik rust en ruimte. Deze in van ZIJN heb ik ervaren. Het verhaal van Claire over het weg lopen van Merlijn: hij loopt van weg werd hij loopt naar een hek, dat was ook eye-opener. Buiten dat iets of iemand van me ‘’wegloopt’’  is er ook nog een buiten wereld  – natuur- bomen- vogels- lucht. Never forget that! Wat is de KERNKRACHT was een supervraag die me nog steeds bezig houdt. Ik kom graag terug voor een vervolg.
Claire je gaf mij de ruimte en het vertrouwen om op mijn manier te ontdekken wat de paarden me zouden vertellen. De inleidende informatie over jouw visie op paarden vond ik erg interessant.  Ik heb diepe inzichten ontvangen en het moment waarop die ontstonden kan ik weer heel gemakkelijk voor de geest halen, omdat het beeld van de paarden op mijn netvlies staat. Ze spiegelen alles in en om mij op een heel natuurlijke manier, zodra ik ervoor open stond. En op het moment dat dat gebeurde…wow magisch. De natuur spreekt haar taal en jij hebt leren luisteren, wat je mij ook toont. Heel mooi hoe je daar met zoveel vertrouwen en geduld in staat. Ik vond het best spannend, maar door wie je bent stelde je me al snel op mijn gemak. Deze sessie is een metafoor geworden die ik al meerdere keren kon terughalen, waardoor ik me gesteund voelde. Merlijn en Sjanneke hebben daar natuurlijk enorm bij geholpen! Ze spiegelden mij precies datgene waar ik mee verder kan!
Dank jullie wel ! jullie zijn een geweldig stel.
Lieve groet, Nicole
Nicole de Veer
Massage & Harp-klanksessies
 
Mieke;
Op 18 maart heb ik van Claire een “les” gekregen in het leiden (niet sturenJ ) van een paard.
Lang geleden heb ik paardgereden, maar mijn gevoel voor de omgang met paarden was echt volledig weggezakt. Ik kan niet zeggen dat ik bang was voor het paard dat Claire voor mij had uitgekozen maar het was wel spannend.
Het was mooi meer, dus we konden lekker in de buitenbak lopen. Claire had me vóór de les begon e.a. verteld over de manier waarop een paard in het wild leeft en de manier waarop een paard de wereld ziet (eye-opener voor mij)   en wat mindfullnes oefeningen  met me gedaan. Dit deed ze heel leuk en absoluut niet zweverig.  
De eerste paar minuten vertelde Claire me met heel veel passie en enthousiasme wat ik moest doen en vooral hóe en waarom. Ze liep naast mij en het paard en ik vertrouwde volledig op háár!
Na een tijdje begreep ik precies wat ze bedoelde met haar aanwijzingen(haar verdienste) en voelde ik, dat ik, als ik haar aanwijzingen opvolgde, heel ontspannen werd en me tegelijk heel goed kon concentreren op wat ik wilde, nl. sámen met het paard, zonder dat het touw strak zou komen te staan, zonder dwang,  gaan waar ík wilde. De band met het paard werd steeds beter, we deden het samen en mijn vertrouwen in Claire, waarop ik aan het begin van de sessie steunde, werd een vertrouwen in mezelf en het paard.  
Het was voor mij een hele bijzondere, mooie ervaring die ik graag nog een keer zou beleven en die nog lang doorwerkt in m’n gevoel. Het is een aanrader voor mensen in allerlei situaties.
Kortom: maak een afspraak met Claire en verras jezelf!